Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn lékařský jako úžasná bylina a koření

Rozmarýn lékařský nazývaný též rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) je stálezelená léčivá rostlina, v kuchyni používaná jako koření z čeledi hluchavkovitých keřovitého vzrůstu. rn

Rozmarýn lékařský  rostoucí koření v oblastech Středozemního moře

Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě, ale dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce. Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské.

Toto zelené koření má kafrovou vůni a jemnou pryskyřičnou chuť, je vhodný zejména ke kořenění vepřového, skopového a drůbežího masa (zejména s olejem a česnekem), ke kořenění ryb a mořských plodů, uzenin, zvěřiny, polévek, omáček, bramborových jídel a na pizzu. Výborně se také hodí k přípravě bylinkového másla.

Zakoupit jej můžete v našem e-shopu.

Kuře na rozmarýnu – recept

Suroviny:

  • 4 ku řecí stehna
  • 2 cibule
  • 700 g brambor
  • bobkový list
  • hřebíček
  • rozmarýn
  • 2 rajčata
  • mletý pepř
  • sůl
  • 1 sklenka bílého vína
  • olej

 

Postup:

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a nahrneme ji na stranu, dále na tomto oleji krátce osmahneme stehna z obou stran. Brambory nakrájíme na kousky a přidáme ke kuřeti, osolíme, vlijeme víno, hřebíček, rozmarýn, bobkový list a pepř, dusíme pod poklicí v troubě, občas promícháme. Až jsou stehna poloměkká, přidáme spařená, na kousky nakrájená rajčata a ještě podusíme.  Můžeme podávat se zeleninovým salátem.

Zadavatel tipu, rady, nabídky:

web:   http://www.korenisveta.cz/e-shop/bylinky/rozmaryn-50g.php
email:   objednavky@korenisveta.cz
telefon:   +420 777 120 069

Žádné komentáře zatím.

Okomentovat