Rozmarýn lékařský jako úžasná bylina a koření
Rozmarýn lékařský nazývaný též rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis) je stálezelená léčivá rostlina, v kuchyni používaná jako koření z čeledi hluchavkovitých keřovitého vzrůstu. rn
Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě, ale dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce. Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské.
Toto zelené koření má kafrovou vůni a jemnou pryskyřičnou chuť, je vhodný zejména ke kořenění vepřového, skopového a drůbežího masa (zejména s olejem a česnekem), ke kořenění ryb a mořských plodů, uzenin, zvěřiny, polévek, omáček, bramborových jídel a na pizzu. Výborně se také hodí k přípravě bylinkového másla.
Zakoupit jej můžete v našem e-shopu.
Kuře na rozmarýnu – recept
Suroviny:
- 4 ku řecí stehna
- 2 cibule
- 700 g brambor
- bobkový list
- hřebíček
- rozmarýn
- 2 rajčata
- mletý pepř
- sůl
- 1 sklenka bílého vína
- olej
Postup:
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a nahrneme ji na stranu, dále na tomto oleji krátce osmahneme stehna z obou stran. Brambory nakrájíme na kousky a přidáme ke kuřeti, osolíme, vlijeme víno, hřebíček, rozmarýn, bobkový list a pepř, dusíme pod poklicí v troubě, občas promícháme. Až jsou stehna poloměkká, přidáme spařená, na kousky nakrájená rajčata a ještě podusíme. Můžeme podávat se zeleninovým salátem.
Zadavatel tipu, rady, nabídky: